Vozy Hyundai i30 N TCR ovládly pohár FIA WTCR

Hyundai i30 N TCR

Soukromé týmy provozující závodní cestovní vozy značky Hyundai v poháru FIA WTCR získaly (zatím neoficiálně) tituly nejen v hodnocení týmů, ale i jezdců. Mezi týmy dominoval BRC Racing a soukromý MRacing-YMR. Po lítých bojích se mistrem mezi jezdci stal Gabriele Tarquini (BRC Racing). Finálový podnik se jel na okruhu Guia v Macau.

Hyundai i30 N TCRV prvním závodě posledního podniku se ještě v prvním kole dostal Tarquini na čtvrté místo, které udržel až do konce závodu. Yvan Muller z týmu MRacing-YMR zpočátku vedl, pak ale jedno místo ztratil a do cíle dojel na druhém místě.

Druhý závod pak znamenal pro Tarquiniho předčasný konec z důvodu hromadné nehody. Muller startoval z páté pozice a postupným předjížděním svých soupeřů se posunul o dvě pozice výše. Znamenalo to tedy jeho druhé umístění na stupních vítězů v tomto víkendu.

Finálové rozhodnutí

Třetí závod musel rozhodnout o zisku titulu. V lepší výchozí pozici byl právě Tarquini, který vedl s náskokem 16 bodů na Mullera. Muller měl dobře nakročeno k zisku titulu, neboť se velmi rychle dostal na páté místo. K vítězství ale potřeboval dojet nejhůře na třetím místě, což se mu nepodařilo. Cílovou pásku protnul na čtvrtém místě a v celkovém hodnocení tak získal celkově druhé místo. Mistrem v poháru FIA WTCR 2018 se stal Gabriele Tarquini s náskokem tří bodů před Yvanem Mullerem. Dodejme, že třetí příčku v celkovém pořadí vybojoval Esteban Guerrieri z týmu ALL-INKL.COM Münnich Motorsport jezdící s vozy Honda Civic Type R TCR

Gabriele TarquiniGabriele Tarquini k tomu řekl: „Je to skvělý pocit získat titul. Byl to nesmírně náročný rok nejen pro mne, ale i pro celý tým BRC Racing Team a oddělení Hyundai Motorsport Customer Racing. Konkurence v letošní sezoně FIA WTCR byla fantastická – rozhodovalo se až v posledním závodě. V celé sezoně jsme zažili tolik dobrých okamžiků a Hyundai i30 N TCR po celou sezonu potvrzoval, že patří mezi absolutní špičku. Já a vlastně všichni jezdci s vozy Hyundai jsme byli po celý rok rychlí a konzistentní, a oba tituly pro Hyundai to potvrzují.“

V letošní sérii WTCR závodil i Petr Fulín, který soutěžil s vozem Cupra León TCR. Ačkoliv se účastnil pouze šestého závodu na okruhu Slovakia Ring, obsadil celkově 27. místo. Vybojoval totiž ve třetím závodě na tomto okruhu páté místo.

Text: Jiří Hájek
Foto: Hyundai

Související články