Lewis Hamilton míří k titulu mistra světa

Vítězem letošního ročníku velké ceny USA na okruhu v Austinu se již popáté stal Lewis Hamilton z Mercedesu, který si tak upevnil svou vedoucí pozici, a míří tak k zisku svého čtvrtého titulu mistra světa. Úžasný závod předvedl v cíli čtvrtý Max Verstappen z Red Bullu, který startoval z šestnáctého místa.

Pole position si v kvalifikaci zajistil Lewis Hamilton, kterému ale na záda dýchal jeho konkurent na zisk titulu mistra světa, Němec Sebastian Vettel z Ferrari. Ihned po startu získal prozatímní vedoucí pozici právě Vettel, když předvedl o chlup lepší start a získal výhodu vnitřní strany tratě. Jeho stájový kolega Kimi Räikkönen stál na startu na pátém místě, které ale neudržel a hned v první zatáčce spadl na šestou pozici.

Radost Vettela z první příčky ale netrvala dlouho. Již v šestém kole o prozatímní vedení přichází a do čela se dostal Hamilton, který závod vedl, kromě zastávky v boxu, až do cíle. Vettel si v 39. kole dojel z druhého místa pro čerstvé super měkké pneumatiky. Ačkoliv jel rychleji než zbytek startovního pole, stačilo to pouze na druhou příčku v závodě, kterou mu přenechal jeho stájový kolega po zásahu týmové režie.

V průběhu závodu se Max Verstappen prodíral startovním polem až na čtvrté místo, které získal předjetím Valtteriho Bottase. V závěrečném kole dotíral na třetího Räikkönena a v posledních zatáčkách se mu ho konečně podařilo předjet. Bronz si ale moc dlouho neužil, neboť po dojetí do cíle byl penalizován pěti sekundami za opuštění tratě a získání výhody při předjíždění. Tím byl finálně odsunut na čtvrtou pozici a stupně vítězů tak mohl slavit Kimi Räikkönen.

Další závod se koná v neděli 29. 10. 2017, kdy se Formule 1 vrací na okruh Autódromo Hermanos Rodríguez v Mexiku.

Celkové výsledky:

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Kimi Räikkönen
  4. Max Verstappen
  5. Valtteri Bottas
  6. Esteban Ocon
  7. Carlos Sainz Jr.
  8. Sergio Pérez
  9. Felipe Massa
  10. Daniil Kvyjat

Související články