74. bitva o Zlatou přilbu

Zlatá Přilba 2022

Do boje o 74. Zlatou přilbu se postavilo v neděli 25. 9. 2022 na svítkovském plochodrážním stadionu 36 borců a jedna rezerva, kterou už dlouhá léta zajišťuje velezkušený Jaroslav Petrák. O zlatou trofej se ve finále popralo šest účastníků včetně jediného českého zástupce mezi finalisty Václava Milíka.

Dostat se do posledního kola boje o Zlatou přilbu bylo ale velmi náročné. Jezdci byli vyrovnaní a každé zaváhání mohlo znamenat vyřazení z postupu do dalšího kola. Své o tom ví i čtyři čeští zástupci, kteří se bohužel až do finále neprobojovali. Eduard Krčmář a Jan Kvěch se dostali až do čtvrtfinále, kde jejich cesta skončila. Poslední dva čeští zástupci Daniel Klíma a Petr Chlupáč zůstali před branami čtvrtfinále – ve vyřazovacích skupinách.

Zklamání se dočkal Australan Jason Doyle, který má doma již tři Zlaté přilby. V loňském roce se pokusil získat čtvrtý zářez v řadě, což mu ale překazil Patryk Dudek, který loňskou Zlatou přilbu vyhrál. Letos se do finále neprobojoval a byl odsunut „pouze“ do Malého finále, které pak po šesti ostrých kolech vyhrál. Celkově se tak umístil na sedmé pozici.

Velké Finále

O hlavní trofej v podobě Zlaté přilby se poprali Rasmus Jensen z Dánska, Timo Lahti z Finska, Daniel Bewley z Velké Británie, Kewin Wölbert z Německa, Andžejs Lebeděvs z Lotyšska a Václav Milík z Česka. Ačkoliv Václav Milík startoval z vnější dráhy, podařilo se mu propracovat se ihned po startu na druhé místo. I přestože nepříjemně dotíral na do té doby vedoucího Daniela Bewleyho, do konce závodu se mu zvítězit nepodařilo. Do cíle tak dojel druhý v těsném závěsu za zmíněným Danielem Bewleym. Bronz si ze závodu odvezl Dán Rasmus Jensen.

Velkým překvapením byl Němec Kewin Wölbert, který se prohnal dvěma vyřazovacími jízdami na prvním místě a do třetí nemusel nastoupit. Čtvrtfinálové jízdy také zvládl a semifinálem se prořítil jako uragán a opět mohl třetí jízdu vynechat. V samotném finále už se ale musel sklonit před rychlejšími kolegy, neboť dojel na celkovém pátém místě.

Zároveň byl letošní ročník Zlaté přilby i milníkem. Poprvé se vylučovacích jízd zúčastnila žena, konkrétně Celina Liebmannová z Německa. I přestože se neprodrala do dalších bojů, rozhodně se nenechala zahanbit svými kolegy. Na celkové výsledky se můžete podívat v níže přiložených tabulkách.

PořadíČísloJezdecStát
11Jason DoyleAUS
225Matej ŽagarSLO
33Jaimon LidseyAUS
414Dimitri BergeFRA
513Adam EllisGBR
68Niels-Kristian IversenDEN
Výsledky Malé Finále

PořadíČísloJezdecStát
112Daniel BewleyGBR
236Václv MilíkCZE
39Rasmus JensenDEN
429Andžejs LebeděvsLAT
516Kewin WölbertGER
610Timo LahtiFIN
Výsledky Velké Finále
Text, foto: Jiří Hájek

Související články