Šílenost! Manuální hypersport

Hennessey Venom F5

Americký úpravce a výrobce hypersportů Hennessey z Texasu přišel v dnešní době s něčím absolutně šíleným. Do svého roadsteru Venom F5-M přidal manuální převodovku. Za normálních okolností na tom není nic šíleného, přeci jenom v dnešní době jsou desítky modelů s manuální převodovkou. Jenže v tomto případě se bavíme o vozu s výkonem 1 792 koní!

Ve svém vyjádření John Hennessey uvedl, že se jedná o nejvýkonnější manuál na světě. V dnešní době se do segmentu luxusních případně sportovních aut rozšiřují automatické převodovky. Ale protože se mezi zarytými fanoušky najde mnoho zastánců manuálního řazení, tak právě pro ně je Venom F5-M Roadster. Pod kapotou se toho mnoho nezměnilo. Kromě výměny převodového ústrojí, zůstalo vše při starém. O pohon se stará osmiválcový agregát V8 o objemu 6,6 litru dopovaný dvěma turbodmychadly.

Proti klasickému Venomu F5 Roadster došlo k přepracování interiéru, kam byla umístěna řadicí páka složená ze směsi hliníku a karbonu, která je spojena s šesti-stupňovou převodovkou. Dále byla přidána obrovská střešní ploutev o šířce 1 400mm táhnoucí se od průduchu vzduchu na střeše až pomalu ke konci vozu. Přepracována byla také středová konzole, ze které vystupuje již zmíněná řadicí páka.

Přes celý vůz se táhne speciální barevná linka začínající na „čumáku“, linoucí se přes kapotu, rám předního okna, otvor pro přívod vzduchu na střeše a přes ploutev až na konec samotného vozu. Designový prvek, který jenom podtrhuje celkové sportovní pojetí vozu. Pokud vás vůz zaujal a v prasátku máte pár milionů dolarů, bohužel vás musíme zklamat. Vůz bude vyroben v limitované edici 12 kusů a všechny jsou dopředu vyprodané. Můžete se alespoň pokochat galerií a přiloženým videem.

Text: Jiří Hájek
Foto, video: Hennessey

Související články